Agencja Cyber Kids on Real jest odpowiedzialna za stworzenie platformy edukacyjnej popularyzującej historię Polski: „Historia: poszukaj!” (www.historiaposzukaj.pl) oraz szereg działań promocyjnych związanych z nowo powstałym projektem.

Projekt historiaposzukaj.pl powstał z inicjatywy Narodowego Instytutu Muzealnictwa i Ochrony Zbiorów przy wsparciu finansowym Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Platforma skierowana jest przede wszystkim do młodzieży gimnazjalnej i licealnej oraz nauczycieli i muzealników.

Cyber Kids on Real zrealizowało identyfikację wizualną projektu, serię kreacji na kanały social media, multimedia, gadżety towarzyszące projektowi oraz spot promocyjny dostępny pod adresem http://historiaposzukaj.pl/animacja.html

Treści serwisu „Historia: poszukaj!” odwołują się do szerszego kontekstu historycznego: filmów, muzyki, architektury i dzieł sztuki z danej epoki. Historia jest opowiadana w artykułach o ważnych wydarzeniach historycznych oraz za pomocą kontrowersyjnych ciekawostek i sylwetek postaci historycznych.

Naszym zadaniem było stworzenie marki dla młodych, wpisującej się w świat socialmediów. Stworzyliśmy unikalny język marki polegający na oryginalnym sposobie ilustrowania treści. Zawłaszczamy w ten sposób pewien obszar ilustrowania i opowiadania o historii, który nie był jeszcze wykorzystywany w treściach konkurencyjnych platform. Nawet, jeśli jakiś gif czy mem nie jest sygnowany znakiem lub podpisem serwisu „Historia: Poszukaj!”, to poprzez wyróżniającą się warstwę wizualną, kojarzy się z platformą. – powiedział Dominik Cymer, Dyrektor Kreatywny Cyber Kids on Real.

Ważnym obszarem serwisu są strony poświęcone poszczególnym regionom Polski. Mają one za zadanie upowszechniać wiedzę historyczną w wymiarze lokalnym i aktywizować internautów - zachęcają do samodzielnych poszukiwań historycznych i publikacji w serwisie. Użytkownik ma możliwość zgłoszenia interesujących informacji historycznych na temat swojej okolicy z szansą na publikację artykułów na temat najbardziej najciekawszych faktów.

Narodowy Instytut Muzealnictwa i Ochrony Zbiorów (NIMOZ) został utworzony 1 marca 2011 roku. Od początku 2013 roku pełni rolę Centrum Kompetencji w zakresie digitalizacji w muzeach z kolei w ramach Programu Wieloletniego Kultura+. Najważniejsze działania NIMOZ to: propagowanie zmian technologicznych w procesach digitalizacji muzealiów, działania szkoleniowe i promocyjne, prace koordynacyjne w zakresie pozyskiwania, przechowywania i udostępniania muzealnych zasobów cyfrowych.