Od 16 kwietnia do 11 czerwca, w bytomskim CSW Kronika (Rynek 26), będzie można obejrzeć niecodzienną wystawę „Dreams & Marketing”, autorstwa Dominika Cymera. Wystawa pod kuratelą Stanisława Rukszy, prowokacyjnie opowiada o świecie marketingu, biznesu i designu.

W powołanej na wystawie sztucznej rzeczywistości, przypominającej prezentację reklamową, klientem stają się marzenia artysty, wraz z jego potrzebami i celami. Powstają przedsiębiorstwa i marki, które realizują strategie jego wyobraźni. Artysta używając infografik i zdjęć powstałych podczas wymyślonych z tej okazji sesji reklamowych, szkicowników projektanta i założeń marketingowych, snuje opowieść w trzech rozdziałach: Dreams Products, Startups i Moodboard. Spacerując w wykreowanym świecie obejrzymy m.in. tajemnicze marki jak Alkotak i Celebuy oraz nowatorskie produkty telesprzedaży, jak telefon transmitujący zapachy Isoap czy oziębiacze do kieliszków wódki.

Wystawa jest kreacją potencjalnego świata, który mógłby istnieć gdyby tylko osobiste marzenia zlecały mi zadania. Tylko one były moim klientem, zlecały i opiniowały lub korygowały moją pracę. Aby sprostać tym zadaniom - wykorzystałem narzędzia współczesnego marketingu - grafikę, design i reklamowe myślenie, którymi posługuję się w swojej codziennej pracy. Dla wyimaginowanych firm i produktów stworzyłem dedykowaną identyfikację wizualną, ilustracje oraz zorganizowałem profesjonalną sesję zdjęciową. Powstały m.in. citylighty, serwisy internetowe - wszystko co standardowo tworzą agencje reklamowe. Część z tych realizacji to moje dawne pomysły na biznes życia, a inne są po prostu echem wspomnień z lat młodości w PRL-u, kiedy to karmiłem się fantazjami, by zaspokoić swój konsumencki głód. - powiedział Dominik Cymer, autor wystawy i dyrektor kreatywny agencji Cyber Kids on Real.

DOMINIK CYMER DREAMS & MARKETING
16 kwietnia – 11 czerwca 2016 , CSW Kronika, Rynek 26, Bytom
kurator: Stanisław Ruksza ; produkcja: Cyber Kids on Real
wernisaż: 16 kwietnia (sobota) , godz. 19.00 - podczas otwarcia koncert Wilhem Bras
wstęp wolny
link do wydarzenia: https://www.facebook.com/events/1203318326352761/

* Dominik Cymer (ur. 1976) – projektant graficzny. Współtworzył kolektyw Będzin Beat. Autor identyfikacji i projektu graficznego książki-przewodnika Indunature Marcina Dosia (wydawnictwo CSW Kronika w Bytomiu 2009), która zainicjowała na Śląsku model alternatywnej turystyki i modę na „śląski dizajn". Wielokrotnie nagradzany w konkursach designu i reklamy. Współtwórca Cyber Kids on Real. Mieszka i pracuje w Warszawie.