www.250teatr.pl – strona jubileuszowa obchodów 250-lecia Teatru Publicznego w Polsce, które przypadają na rok 2015.

Z okazji jubileuszu na specjalnej stronie internetowej 250teatr.pl, począwszy od 12 lutego, przez cały 2015 rok, publikowane są coraz to nowe informacje związane z obchodami 250-lecia Teatru Publicznego w Polsce. Strona internetowa ma służyć każdemu – osobom, którym życie teatralne jest szczególnie bliskie, jak też tym, u których pasja do teatru zaczyna rozwijać się. Strona zawiera opisy projektów odywających się w ramach rocznych obchodów – Bilet za 250 groszy, kalendarium wydarzeń, wystawy wirtualne i spacerowniki teatralne, audycje radiowe i inne materiały kontekstowe.

Na co warto zwrócić uwagę, odwiedzając stronę? Okno newsowe w formie blogowej pozwala na szybki przegląd treści tekstowych i audiowizualnych. Kalendarz zbiera wszystkie wydarzenia odbywające się w całej Polsce i zgłoszone przez teatry, z zestawem filtrów umożliwiających ich przyjazne wyszukiwanie według miast i kategorii m.in. takich jak film, teatr, wystawa, konferencja czy tematyczne cykle. Jest także osobna kategoria dla dzieci. Kalendarium historyczne zawiera 365 kart z kalendarza z możliwością nawigacji.

Sukcesywnie strona 250teatr.pl będzie rozwijana o dwa cykle: audycji radiowej „250 minut o polskim teatrze” (serial zostanie wyemitowany jesienią 2015 roku w programie 1TVP, a następnie zostanie udostępniony w internecie w celach dydaktycznych) oraz drugi cykl „Mówiona encyklopedia teatru” przygotowywany wspólnie przez radiową „Dwójkę” i Instytut Teatralny im. Zbigniewa Raszewskiego.

BILET ZA 250 GROSZY
Powszechna, ogólnopolska akcja umożliwiająca każdemu zakup biletu do teatru za symboliczne 250 groszy. Celem akcji jest pokazanie roli, jaką we współczesnym życiu społecznym odgrywa teatr jako miejsce refleksji, dyskusji i wymiany poglądów. 23 maja – w dzień, który stanie się Dniem Teatru Publicznego – we wszystkich teatrach zostaną zagrane spektakle z biletami w specjalnej cenie.

TEATRALNE SPACEROWNIKI
Akcje miejskie, których głównym celem ma być upowszechnianie kultury w wymiarze lokalnym. Propozycja zakłada organizowanie tematycznych spacerów teatralnych dla mieszkańców, które będą prowadzone przez miejskich przewodników. Proponowane trasy mają zachęcać do poznawania teatralnej historii danego miasta. Trasę można zwiedzić wirtualnie na dedykowanej stronie: www.spacerownikteatralny.pl.

Opracowaniem architektury informacji oraz makiet interfejsu strony 250teatr.pl i serwisu spacerownikteatralny.pl na zlecenie Instytutu Teatralnego im. Zbigniewa Raszewskiego zajęli się Cyber Kids on Real. Studio ma już w swoim portfolio podobne realizacje – są autorami strony internetowej (narodowy.pl) dla Teatru Narodowego, strony internetowej (manifestfest.pl) dla Pracowni Krytyki Dizajnu i strony internetowej (muzykotekaszkolna.pl) dla Narodowego Instytutu Audiowizualnego.

W celu uzyskania dalszych informacji prosimy o kontakt:
pr@cyberkids.pl
+48 506 929 999

PR CYBER KIDS
Monika Dziuba
Public Relations

Studio kreatywne Cyber Kids on Real świadczy usługi w obszarach: branding, design, interactive, ATL. Aby zachować świeżość i innowacyjność w realizacjach komercyjnych – równolegle z pracami dla klientów, studio tworzy realizacje z pogranicza sztuki, dizajnu, technologii, projektów społecznych i kulturalnych. Realizacje studia zostały nagrodzone w konkursach: KTR, Projekt Roku, Kreatura, MUST HAVE, Dobry Wzór, Webstar Creatives. Prace i instalacje Cyber Kids on Real prezentowane są na Polskich oraz międzynarodowych wystawach, galeriach i festiwalach. Zapraszamy na www.cyberkids.pl i facebook.com.